Φωτογράφος Γάμου.
Κάτι παραπάνω από απαραίτητος για την πιο όμορφη μέρα της ζωής σου.
Πρέπει να τον διαλέξεις με προσοχή, καθώς είναι εκείνος που θα σου εξασφαλίσει το πολυτιμότερο ενθύμιο από τον γάμο σου: το άλμπουμ με τις φωτογραφίες σας.
Θα σου έλεγα να μην κλείσεις φωτογράφο βάσει του budget σου. Να συνεργαστείς με εκείνον όπου η δουλειά του σε εντυπωσιάζει αλλά και σε αντιπροσωπεύει σαν στυλ και αισθητική. Η συνεργασία με ένα καλό φωτογράφο είναι επένδυση και όχι χάσιμο χρημάτων, και αυτό θα το καταλάβεις όταν περάσει λίγο χρονικό διάστημα από την ημέρα του γάμου σου και πάρεις στα χέρια σου το άλμπουμ σας.
Δεν θέλεις άλλωστε οι αναμνήσεις σας να είναι αποτυπωμένες με τον καλύτερο τρόπο;
Η δουλειά του φωτογράφου δεν είναι τόσο μαγική ή εύκολη όσο νομίζεις. Δεν ισχύει το
“ναι σιγά, φωτογράφος είναι δεν κάνει και τίποτα ιδιαίτερο”. Μόνο να λάβεις υπόψιν ότι είναι τουλάχιστον 10-12 ώρες στο πόδι για να καλύψει το μυστήριο και τη δεξίωση, κουβαλώντας πολλές φορές 2 μαζί ταυτόχρονα βαριές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, και 30-40 ώρες να ξεδιαλύνει τις καλές από τις μέτριες φώτο ανάμεσα στις χιλιάδες που σίγουρα έχει τραβήξει με την κάμερά του, και να κάνει επεξεργασία, νομίζω φτάνει.
Και εγώ την ίδια γνώμη με σένα είχα. Μέχρι που απέκτησα καλές φιλίες με επαγγελματίες του είδους, είδα το ρυθμό της δουλειάς από κοντά και πραγματικά ξαφνιάστηκα.
“Τι δηλαδή, κάνεις όλη αυτή τη δουλειά για κάθε γάμο;”
“Ναι Δέσποινα. Για κάθε γάμο που αναλαμβάνω.”
“Wow. Χαράς το κουράγιο σου.”
Και με αυτό τον μίνι διάλογο έρχεται η πρώτη ατάκα που δεν θα σου έλεγε ποτέ ευθαρσώς ένας φωτογράφος γάμου:
Ατάκα Νο1
“Η δουλειά μου δεν είναι ένα μονο κλικ. Είναι πολλά παραπάνω από όσα νομίζεις. Πληρώνεις όχι μόνο την εμπειρία μου, αλλά και την τεχνική μου,την τέχνη μου, τη ξεχωριστή “ματιά” μου, τις ώρες που θα είμαι στο γάμο σου ζωσμένος με τις μηχανές μου, τις άπειρες ώρες επεξεργασίας κτλ..κτλ…κτλ..
Όλοι μπορεί νά έχουν μία ακριβή μηχανή στα χέρια τους. Δεν είναι όμως όλοι φωτογράφοι”
Και ισχύει. και εγώ παλεύω με μία Dslr μηχανή να βγάλω ωραίες φώτο τα μακιγιάζ που κάνω, προσπαθώ να ρυθμίσω σωστά τη μηχανή (αλήθεια εσείς οι φωτογράφοι ξέρετε όλες αυτές τις χιλιάδες ρυθμίσεις/κουμπιά στις μηχανές σας; Πραγματικά είναι άπειρες/α!) αλλά δεν τα καταφέρνω ιδιαίτερα… Κάτι ταχύτητες κλείστρου, κάτι διαφράγματα είναι έννοιες πολύ σύνθετες για το γεμάτο χρώματα μυαλουδάκι μου.
Ατάκα Νο2
“Ναι, έχεις όντως μεγάλη μύτη, πεταχτά αυτιά, το νυφικό σου δεν σε κολακεύει καθόλου…κτλ”
Ένας επαγγελματίας φωτογράφος γάμου δεν θα σου πει ποτέ κάτι το οποίο θα σε κάνει να αισθανθείς άσχημα ή αμήχανα. Είναι εκεί για να σε κάνει να νοιώσεις άνετα, για να είσαι άνετη και στο φακό ώστε να βγάλεις τέλειες φωτογραφίες.
Προσπαθεί πάντα για το καλύτερο. Αλλά να μην είμαστε και υπερβολικές με τις προσδοκίες μας, έτσι δεν έιναι;
Αν έχουμε 10-15 κιλάκια παραπάνω μην περιμένουμε στη φωτογραφία να βγούμε με 40 κιλά λιγότερα… Μπορεί και βέβαια με τον κατάλληλο φωτισμό και τεχνική, και λίγη επεξεργασία, να βγεις πιο όμορφη. Αλλά αν το 90% της φωτογραφίας είναι photoshop, λυπάμαι που θα στο πω αλλά δεν είσαι εσύ σε αυτή τη φωτογραφία…
Ατάκα Νο3
“Να κανονίσεις και ένα τραπέζι στη δεξίωση και για μένα και το βιντεογράφο. Όσο θα τρώει όλος ο κόσμος μπορώ άνετα και εγώ να τσιμπήσω κάτι για να αντέξω ακόμα περισσότερο αλλα και να ακουμπήσω και λίγο κάπου την κάμερά μου.”
Μην ξεχνάς τα άτομα που τρέχουν για σένα όλη μέρα για να είναι ο γάμος σου τέλειος. Είναι πολλές οι ώρες και δεν είναι ιδιαίτερα ευγενικό όλοι να τρώνε και εκείνοι απλά να κάθονται και να κοιτάνε.
Ατάκα Νο4
“Φρόντισε το χώρο στον οποίο θα ντυθείς με το καλό νύφη, να είναι καθαρός και να μην έχει πεταμένα ρούχα από εδώ και απο κεί. Δεν θα φάω άλλες εξτρά 2 ώρες κάνοντας Photoshop για να αφαιρέσω τα πεταμένα ρούχα από το background”.
Το καταλαβαίνω πως εκείνη την ώρα γίνεται πανικός και το τελευταίο που έχεις στο μυαλό σου είναι αυτό. Για περισσότερη ευκολία μπορείς να κάνεις τα μαλλιά και το μακιγιάζ σου σε άλλο χώρο και να ντυθείς σε άλλο χώρο που θα είναι διαμορφωμένος κατάλληλα για να βγάλεις τέλειες φωτογραφίες.
ΑτάκαΝο5
” Πρόσεξε το νυχτικό που θα φοράς κατά την προετοιμασία σου να μην είναι διαφανές, όπως επίσης το μπούστο του νυφικού σου να έχει άψογη εφαρμογή. Δεν υπάρχει τίποτα πιο άσχημο από μία νύφη που συνέχεια τραβάει το νυφικό της από τον φόβο μην φανεί παραπάνω το μπούστο της.”
Πολλές φορές μου έχει τύχει σε νύφη να πάρει πολύ ωραίο νυχτικό και ρόμπα για την προετοιμασία της αλλά να μην υπολογίσει ότι είναι απόλυτα διαφανές! Μην ξεχνάς ότι συγγενείς, φωτογράφοι (και το πρόβλημα είναι περισσότερο με τους άντρες) θα έρθουν στο σπίτι που θα ετοιμαστείς. Προσέχουμε για να μην έχουμε. Κυρίως απρόοπτα.
Είσαι φωτογράφος και πιστεύεις ότι θα έπρεπε να προστεθεί κάτι σε αυτό το άρθρο όπου θα βοηθούσε αρκετές νυφούλες; Γράψε το σχόλιό σου πιο κάτω.
Η δουλειά του σωστού φωτογράφου ξεκινάει πολύ νωρίτερα από τον γάμο. Από τις ώρες για να καταλάβει τι θέλετε ακριβώς για την όμορφη αυτή μέρα. Το feeling που θέλετε και όχι αυτό που πλασσάρει ο ίδιος (αν και σε αυτό πολλά ζευγάρια την “πατάνε”, διότι βλέπουν κάτι που τους αρέσει, αλλά “δεν είναι αυτοί”. Βάλε τις προετοιμασίες και τις συναντήσεις. Ένας φωτογράφος που σέβεται την δουλειά του, τον εαυτό του και το ζευγάρι, έχει τουλάχιστον 3 συναντήσεις “πριν πιάσει μηχανή στα χέρια του”.
Βάλε τις ώρες prewedding shooting, βάλε την ετοιμασία του βιβλίου ευχών, τις συνεννοήσεις με συνεργάτες, εικονολήπτες, drone pilots, εκτύπωση του βιβλίου ευχών και παράδοσή του, ενημέρωση συνεργατών για απαιτήσεις ζευγαριού, εξασφάλιση backup συνεργατών σε περιπτώσεις ασθένειας κλπ, τις ώρες πριν το μυστήριο στις προετοιμασίες, το καλόπιασμα του καντηλανάφτη να μην μπαίνει μπροστά του, την ευθύνη για την προετοιμασία “πετάγματος ρυζιού”, τα στημένα (μην ξεχάσουμε κανένα θείο, θεία, γιαγιά, ανήψια, την Γωγώ από το χωριό που έχει να την δει 23 χρόνια, αλλά πως είναι δυνατόν να μην έχει φώτο στο γάμο μαζί της), την φωτογράφηση του ζευγαριού μετά τον γάμο, να σκεφτεί τις πόζες που ταιριάζουν στην νύφη (διότι οι νύφες συνήθως λένε “ξέρει ο φωτογράφος” και δεν “διαβάζουν” ποτέ), το στήσιμο και ξεστήσιμο φώτων και κουβάλημά των πραγμάτων, την ασφάλεια των πραγμάτων (έχουν αρχίσει πολλές κλοπές εξοπλισμού στις εκκλησίες) που σημαίνει ένα επιπλέον άτομο να προσέχει τα πράγματα, τις τόσες ώρες στη δεξίωση που διασκεδάζεις και ο άλλος τρέχει να σε αποθανατίσει στο πιό όμορφο σου γλέντι, επεξεργασία των φωτογραφιών, προετοιμασία του after wedding shooting (ή next day shooting), το ίσιο το shooting, πάλι την επεξεργασία των φωτο, την εκτύπωση των contact (μικρά δείγματα), την δημιουργία του άλμπουμ, την διαδικασία έγκρισής του από το ζευγάρι, την εκτύπωση του. Ακόμη την αποστολή των φώτο για καμβάδες στο εργαστήριο, την παραλαβή τους από εκεί, την παραλαβή των αρχείων από τον εικονολήπτη και παράδοσή τους στον μοντέρ (αν δεν την κάνει αυτός), την παραλαβή των dvd, το βάψιμο των dvd, την δημιουργία και εκτύπωση των εξωφύλλων των dvd και τελικά την παράδοση όλων στο ζευγάρι. Επιπροσθέτως όλων αυτών έχει την πλήρη ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή του μυστηρίου. Ο φωτογράφος σου είναι ο μαέστρος που συντονίζει όλα τα όργανα για την πιο ωραία μέρα της ζωής σου.
Και όχι μόνο αυτά. Υπάρχει και ο ψυχικός παράγοντας. Πολύ σωστά αναφέρει η Δέσποινα πως αν ο φωτογράφος “δεν σου κάτσει καλά”, μην συνεργαστείς μαζί του. Την ημέρα του γάμου σου θα καταλάβεις το γιατί, αλλά θα είναι αργά.
Κάθε γάμος χρειάζεται κατά μέσο όρο από 90 έως 150 ώρες απασχόλησης του φωτογράφου.
Παύλο σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου. Πιστεύω πως δίνει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα της δουλειάς σας…και εύχομαι να βοηθήσει πολλές νυφούλες.
“Ένας επαγγελματίας φωτογράφος ποτέ δεν θα σας πει ότι φορολογείται (εκτός από το 23% ΦΠΑ) και με το 29% που είναι ο Φόρος Επιτηδεύματος…ούτε ότι θα πρέπει να προκαταβάλλει το 100% του φόρου του…θεωρείται αυτονόητο!”
Ένα από τα πιό σημαντικά θέματα που αφορούν στον γάμο είναι η επιλογή του φωτογράφου.
Δεν είναι απλά ένας που “τραβά” φωτογραφίες, είναι ένας επαγγελματίας (δεν συζητάμε καν για μη επαγγελματία) που όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, φορολογείται και μάλιστα πολύ σκληρά.
Για να μπορέσει να διατηρήσεις την επιχείρησή του – που το ίδιο το Κράτος του έδωσε το δικαίωμα να έχει – η νυφούλες πρέπει να καταλάβουν πως αυτός πρέπει να είναι η πρώτη τους και μόνη επιλογή.
Δεν μπορεί να συγκρίνεται η τιμή του με την τιμή ενός μη επαγγελματία, αφού η φορολογία που έχει φτάνει στο 50% της τελικής τιμής των υπηρεσιών που παρέχει.
Την επόμενη λοιπόν φορά που θα σκεφθείτε πως θέλετε φωτογράφο, σκεφθείτε πως ο επαγγελματίας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του οικοδομήματος της Αγοράς. Στηρίξτε τον με την επιλογή σας. Μην του στερείτε το δικαίωμα να συνεχίζει να παρέχει αυτό για το οποίο φορολογείται από το πρώτο ευρώ!
Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία.
Είναι πολύ σημαντικό το feeling του ζευγαριού με το φωτογράφο του στη διαδικασία του γάμου… ιδιαίτερα την ημέρα του μυστηρίου! Σκεφτείτε μόνο ότι είναι ίσως ο άνθρωπος με τον οποίο θα περάσετε μαζί τις περισσότερες ώρες εκείνης της ημέρας (από νωρίς το απόγευμα στην προετοιμασία σας έως νωρίς το επόμενο πρωί στη γαμήλια δεξίωση). Ο επαγγελματίας φωτογράφος, αυτός που έχει πάθος με τη δουλειά του, “πονάει” για το αποτέλεσμα που θα πρέπει να έχει!
Το ζευγάρι, όπως ανέφερε και ο καλός συνάδελφος πιο πάνω, πρέπει να κάνει όσες περισσότερες συναντήσεις μπορεί με το φωτογράφο του, έτσι ώστε την ημέρα του γάμου να νοιώθει ότι μπαίνει στο σπίτι του ένας φίλος. Ο σωστός φωτογράφος θα πει στο ζευγάρι πολλά μικρά μυστικά τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα!
Ο φωτογράφος γάμου που αγαπάει τη δουλειά του και σέβεται τους ανθρώπους που έχει απέναντί του δεν πρόκειται ποτέ να σας αρνηθεί μία ώρα παραπάνω στη δεξίωση ή στη φωτογράφιση της επόμενης ημέρας. Άλλωστε, το άρτιο αποτέλεσμα και η καλλιέργεια δυνατών διαπροσωπικών σχέσεων είναι η καλύτερη διαφήμιση για τη δουλειά του!
Σε ένα ιδανικό κόσμο για τη φωτογραφία γάμου, τα βήματα που θα έπρεπε να ακολουθήσει το ζευγάρι για να κλείσει το φωτογράφο του θα ήταν: 1. ποιότητα δουλειάς 2. feeling 3. τιμή Σκεφτείτε κάτι (και το γράφω ζητώντας προκαταβολικά συγγνώμη για το αν θα ακουστεί “σκληρό”): το να ξοδεύεις κάποιο σεβαστό ποσό για νυφικό και κουστούμι, στολισμό, λουλούδια, δεξίωση και να προσπαθείς να επενδύσεις όσο το δυνατόν λιγότερα στη φωτογραφία, είναι σαν να μην δίνεις εσύ ίδιος αξία σε αυτά που έχεις σχεδιάσει με κόπο για την ημέρα του γάμου σου… Στο τέλος της ημέρας, πόση αξία θα έχει ένα πανέμορφο σκηνικό άσχημα φωτογραφημένο;
Ευχαριστώντας και εγώ για τη φιλοξενία, να ευχηθώ το καλύτερο αποτέλεσμα σε όλα τα ζευγάρια!
Ο φωτογράφος που έχει κατάστημα ή στούντιο (και πληρώνει φόρους κλπ) μιλάει με τα ζευγάρια δείχνοντας δουλειά όχι απαραίτητα δική του,κλείνει 2-3 μυστήρια την ίδια μέρα και ώρα, στέλνοντας για την κάλυψη των μυστηρίων διάφορους μαθητευόμενους μάγους με ελλιπή γνώση και εξοπλισμό θεωρείται επαγγελματίας;
Πολυ σωστη η παρατηρηση σου Κατερινα κ να προσθεσω για τον επαγγελματια που πληρωνει φορο 29% οτι στη τιμη που σου δινει εννοει χωρις ΦΠΑ κ οταν μετα τον γαμο ζητησεις αποδειξη θα σε ενημερωσει για το εξτρα του ΦΠΑ.Κλεινουμε φωτογραφο κ ζηταμε να γνωρισουμε αυτον που θα τραβηξει τον γαμο αλλα κ δουλεια δικη του κ στη περιπτωση που ερθει αλλος εχουμε συμφωνησει ενα ποσο απο την αρχη ως αποζημειωση για τη αθετηση της συμφωνιας. Κ το σημαντικοτερο ο,τι συμφωνησουμε με τον φωτογραφο το ζηταμε γραπτα σε ενα χαρτι με την σφραγιδα του στο τελος για αποφυγει παρεξηγησεω η ψιλων γραμματων μετα την τελεση της δουλειας κ φυσικα αυτο οχι μονο με τον φωτογραφο αλλα με καθε επαγγελαμτια που θα συνεργαστειτε στον γαμο,μονο ο γραπτος λογος μενει